reklama

Bratislavský meštiansky pivovar [Recenzia]

Na mieste bývalej reštaurácie Pizza Hut na Drevenej ulici v bratislavskom Starom meste sa usídlil Bratislavský meštiansky pivovar. Podnik sa hlási k odkazu Meštianskeho pivovaru založeného roku 1752. Meštiansky pivovar bol medzi Bratislavčanmi veľmi obľúbený, nielen pre svoje chutné pivo a polohu v blízkosti dunajského nábrežia, ale najmä vďaka znamenitej pivovarskej reštaurácii ponúkajúcej niečo z každej z kuchýň bratislavských národností. Pivovar zanikol v roku 1968 pri výstavbe Mosta SNP - jeho odkaz však žije od roku 2010 ďalej.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (32)
Bratislavský meštiansky pivovar
Bratislavský meštiansky pivovar (zdroj: http://www.mestianskypivovar.sk/)

Interiér reštaurácie bol veľmi citlivo prerobený a nič nenasvedčuje tomu, že tu donedávna sídlila jedna z pobočiek siete rýchleho občerstvenia. Steny sú ladené do bielej a šedo-zelenej farby, kde tu ich dopĺňajú fototapety s obrázkami starého Prešporka a už neexistujúceho pivovaru na Rybnom námestí. Reštaurácia je rozdelená na niekoľko častí - na prízemí sa nachádza bar s výčapom, na medziposchodí sa nachádza oddelená fajčiarska časť a na prvom poschodí sa nachádza podstatne väčší priestor pre nefajčiarov. Sedenie je kombináciou drevených stolov a stoličiek a barového sedenia pri pultoch alebo vyvýšených stoloch.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Keďže sa nachádzame v pivovare - bolo by vhodné spomenúť, že sa jedná o jednu z mála bratislavských reštaurácii, ktorá si varí vlastné pivo. Čapujú tu Bratislavský ležiak 12° za 1,20 € za 0,3 l alebo 1,90 € za 0,5 l. Dovoľujem si odporučiť aj znamenité tmavé pivo Sessler 11,5° za 1,70 € za 0,4 l, ktoré varia v rovnomennom trnavskom pivovare [informácia doplnená 9. februára 2011, 17:02 GMT, po upozornení na túto skutočnosť v diskusii].

Čo sa týka kuchyne - tá čerpá najmä zo slovenského, českého a rakúskeho dedičstva s dôrazom na jedlá, ktoré sa výborne hodia k pivu. Varí sa tu naozaj domácky, výdatne a poctivo. Aj preto jedálny lístok obsahuje mnohé jedlá vyššieho kalorického kalibru. Preto ak patríte k vyznávačom zdravej výživy (a nehodláte zhrešiť), tak v Bratislavskom meštianskom pivovare si neprídete celkom na svoje.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Meštiansky pivovar som počas obdobia šiestich týždňov navštívil päť krát, takmer vždy v inej konštelácii stolovníkov a zatiaľ som zaznamenal univerzálnu spokojnosť ako s prostredím, tak i s miestnou kuchyňou.

Zo studených predjedál sme ochutnali Nakladaný hermelín (3,30 €), Domácu bryndzovú a škvarkovú nátierku a “Šmitec” - trenú nivovú nátierku s cesnakovými hriankami (všetky za 2,80 €). Pomazánky vtipne servírujú na drevených doštičkách v malých smaltovaných hrncoch, ktoré pripomínajú hračkársky riad. V druhej smaltovanej miske je nadrobno nakrájaná cibuľka, takže nátierky si môžte dochutiť podľa svojho gusta. Nátierky sú vskutku výdatné a zároveň aj veľmi chutné. Hermelín bol taktiež vynikajúci - správne vyzretý a jemný tak, že sa až rozplýval na jazyku. Dopĺňala ho bohatá obloha nakladanej i čerstvej cibule a príjemne pálivých feferóniek.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Z ponuky teplých predjedál som mal možnosť ochutnať iba “Wuršt” pečený na grile naložený v čiernom pive s cibuľkou a s plackami (4,80 €). Z “wurštu” sa nakoniec vykľul typický rakúsky käsekrainer obalený v slaninke. Jedlu nie je veľmi čo vytknúť, akurát to, že opečená cibuľka i zemiaková placka boli až príliš mastné. Za zmienku stojí i skutočnosť, ktorá v mnohých bratislavských podnikoch ešte stále nie je samozrejmosťou, že k predjedlám vám bezplatne prinesú košík výborného domáceho chleba.

Vskutku výborná bola i Záhorácka “zelná polévka” (3,90 €) podávaná v smaltovanom riade. Kapustnica bola poriadne hustá, nechýbali v nej kúsky pikantnej klobásky, ani kusy údeného mäsa. Takmer tak dobrá, ako od babičky. Vláčna cesnaková krémová polievka (2,90 €) bola servírovaná v originálnom bosniaku s vytvarovaným uškom. Obe polievky boli sýte, mali správnu teplotu a boli správne dochutené.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Z hlavných jedál sme ochutnali Pikantné, dochrumkava opečené kuracie krídelká s cesnakovým a čili dressingom (4,80 €). Krídelká boli príjemne mäsité a chrumkavé, mohli by byť však pikantnejšie. Sklamaním bol pre mňa čili dressing, ktorý chutil skôr ako obyčajný pikantný kečup, a to ešte k tomu lacný. V reštaurácii, ktorá dbá o domácke vyznenie svojich jedál, by si mali dať pozor i na takýto drobný detail. Veď vyrobiť domácu pikantnú salsu s čili nie je vôbec náročné… Naopak Pečeným kuracím prsíčkam na omáčke z lesných kuriatok (7,80 €) sa nedalo vytknúť nič. Taktiež “Wienner Schnitzel” - se záhorackým domácým zemákovým šauátem (7,60 €) bol opäť výborný. V meštianskom pivovare však rezne nepripravujú “po viedensky” z teľacieho, ale z bravčového mäsa. Mäsko bolo natenko naklepané, zemiakový šalát bez majonézy bol správne ochutený - lepšiu a tradičnejšiu kombináciu pre nedeľný obed si ani nedokážete predstaviť.

“Spare Ribs” – pikantné marinované rebrá v kalifornskom štýle, pečené na lávovom grile (11,90 €) podávané na drevenom podnose so smaltovanými miskami s dipmi a zmesou nakladaných feferóniek, paprík, baraních rohov a kyslých uhoriek. Dip s čili trpel podobným neduhom ako pri kuracích krídelkách, avšak v konečnom hodnotení rebierkam nebolo čo vytknúť a s prehľadom môžme povedať, že sa jedná o jedny z najlepších rebierok, aké môžte v Bratislave dostať. Rovnako dobré bolo aj Pečené kolienko z mladého prasiatka s kapustou, lokšou a so zemiakovými knedľami (9,90 €), ktorého veľkosť zaskočila i skúseného jedáka.

Z múčnych jedál sme ochutnali Zemiakové knedličky s údeným mäsom a s kyslou kapustou (6,10 €) a Bryndzové pirohy so slaninkou, cibuľou a s kyslou smotanou (6,10 €). Obe jedlá boli veľmi výdatné, pričom na nich trónila poctivá hrsť slaninových škvarkov. V prípade, že veľmi mastným jedlám neholdujete, pribaľte si so sebou pohotovostné balenie Cholagolu. ;-]

Počas niekoľkých návštev nás vždy obsluhoval iný čašník alebo čašníčka. Obsluha je prívetivá a milá, usmieva sa a vie dokonca pozdraviť. Ku cti podniku slúži aj fakt, že obsluha je odetá do čistej, korporátnej rovnošaty v čiernej a hnedej farbe s výrazným logom podniku. Ak sa obsluhy začnete priveľmi vypytovať, trochu zneistie. Pravdepodobne je to len otázkou zvyku a cviku. Čašníčka v službe 4. septembra prekypovala dobrou energiou a spoľahlivo a rýchlo odpovedala na otázky a vybavila našu objednávku i s drobnými želaniami na úpravu pokrmov. Jej kolegyňa, ktorá pracovala 6. septembra však zmätkovala - čapovanú Kofolu (1,50 € za 0,5 l) som na stôl dostal až po desiatich minútach a urgencii u jej kolegu. Taktiež predjedlo i dezert (keďže som mal chuť na sladký obed) som dostal na stôl naraz. Takže kým som dojedol hermelín, lekvárové pirohy už boli studené… Zatiaľ posledná návšteva z polovice januára potvrdzuje, že Bratislavský meštiansky pivovar si drží štandard z jesene 2010 - kvalita jedla i obsluhy patrí vo svojej cenovej kategórii medzi tie lepšie v Bratislave.

Bratislavský meštiansky pivovar ponúka za priateľné ceny poctivú domácku kuchyňu v príjemnom prostredí, kam môžete ísť s priateľmi večer na pivo alebo so zahraničným partnerom na pracovný obed a ochutnávku miestnej kuchyne. S pokojom môžte veľkým oblúkom obísť Slovak Pub, “vlajkovú loď” bratislavských reštaurácií na Poštovej, i Slovenskú reštauráciu na Hviezdoslavovom námestí - nestoja za to. Bratislavský meštiansky pivovar - to je krčma ako má byť!

web: http://www.mestianskypivovar.sk/

Poznámka: Táto recenzia je upravenou a aktualizovanou verziou pôvodného blogu
z mojej stránky Is There Life on Mars?.

Matúš Benža

Matúš Benža

Bloger 
  • Počet článkov:  9
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Culture vulture. Zoznam autorových rubrík:  DivadloRecepty a varenieReštaurácieNezaradené

Prémioví blogeri

Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu