Pikantný kuskus s kuraťom [Recept]

Autor: Matúš Benža | 22.3.2011 o 22:00 | Karma článku: 4,65 | Prečítané:  2044x

Tvrdá pšenica (Triticum durum) pochádza z Abesínska, dnešnej Etiópie. Postupne sa rozšírila na sever, až k pobrežiu Stredozemného mora. Jej drobné, naparené a vysušené zrnká sú známe ako kuskus a patria medzi tradičné ingrediencie severoafrickej kuchyne. Kuskus je skvelým základom pre rýchlu a zdravú večeru alebo obed. Vyskúšajte tento Marokom inšpirovaný recept na pikantný kuskus s kuracím mäsom a jogurtovým dressingom.

Kuskus je zaujímavou a nesmierne rýchlou alternatívou k ryži alebo klasickým cestovinám. Môžte ho použiť ako prílohu k mäsu alebo zeleninovým jedlám alebo ako základ šalátov. Chuťovo je pomerne nevýrazný, no správne dochutený však dokáže výborne nasať chute i vône ostatných ingrediencií. Môžte ho konzumovať teplý alebo studený. Kuskus je tak vhodnou alternatívou k balenému obedu alebo tradičnému listovému šalátu.

Ingrediencie:

  • 250 g kuskusu
  • slepačí vývar; ideálne čerstvý, postačí aj vývar z koncentrátu alebo bujónovej kocky
  • 3 polievkové lyžice olivového oleja
  • 1 cibuľa, nadrobno nakrájaná
  • 2 kuracie prsia, zbavené kože a nakrájané na tenké pásiky
  • 85 g lúpaných mandlí alebo kešu orechov, nie pražených
  • 1 polievková lyžica pikantnej pasty Harissa alebo pasty na prípravu marockého tažínu (predáva ich napr. Marks&Spencer)
  • 100 g sušených marhúľ, nakrájaných na pásiky
  • hrsť koriandrovej vňate
  • hrsť čerstevej mäty
  • biely, grécky jogurt
Postup:
  1. Pri príprave kuskusu postupujte podľa inštrukcií na balení. Zväčša stačí kuskus zaliať vriacou vodou; v tomto prípade použijeme horúci slepačí vývar.
  2. V hrnci rozohrejte olivový olej, pridajte cibuľu a na miernom ohni pražte 2 - 3 minúty až kým nezmäkne.
  3. Pridajte na tenké pásiky nakrájané kuracie prsia a za stáleho miešania ich pražte približne 5 - 6 minút.
  4. Pridajte mandle alebo kešu orechy a opečte ich dozlata. Vmiešajte lyžicu Harissy.
  5. Pridajte sparený kuskus, nakrájané marhule a najemno nakrájanú koriandrovú vňať. Zmes premiešajte aby sa kuskus prehrial. V prípade potreby dochuťte trochou citrónovej šťavy.
  6. Podávajte s bielym jogurtom s nadrobno nakrájanou čerstvou mätou alebo samostatne.
Počet porcií: 4, Čas potrebný na prípravu: cca 25 minút

Variácia: K marhuliam pridajte zopár hrozienok (Sultana), prípadne sušené marhule môžte nahradiť aj sušenými, vykôstkovanými slivkami, prípadne ich použiť vo vzájomnej kombinácii.

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

PLUS

Kupujúci Japonec? Neexistuje, tvrdia stánkari z vianočných trhov

Strávili sme jeden deň so stánkarmi, aby sme zistili ako vidia návštevníkov spoza svojich pultov.

SVET

Ukradnutú bránu z koncentračného tábora našli v Nórsku

Ukradli ju pred dvoma rokmi z Dachau.

NITRA

Na R1 budú nové odpočívadlá, plánujú ich navzájom prepojiť

Miesta budú určené aj pre kamióny zásobujúce Jaguar.


Už ste čítali?