Chilli con carne a guacamole [Recept]

Autor: Matúš Benža | 21.2.2011 o 18:44 | Karma článku: 11,22 | Prečítané:  6438x

Chilli con carne je nesmierne chutné a pikatné jedlo inšpirované mexickou a americkou kuchyňou. Zároveň je pomerne nenáročné na čas a prípravu. Väčšinu ingrediencií buď máte v komore alebo v mrazničke a pri varení zašpiníte len jeden veľký hrniec. Ak ho nechtiac uvaríte viac, môžte ho zamraziť, ohriate chutí ešte lepšie ako čerstvé...

Chilli je ideálne jedlo na dlhý zimný večer, na pinknik alebo na posedenie s priateľmi pri televízore a fľaške studeného piva. Chilli môžte podávať aj samostatne s veľkou lyžicou kyslej smotany, trochou pikantnej salsy a hrsťou nastrúhaného syru Cheddar alebo ho môžte zabaliť do pšeničnej tortilly. Ja ho mám najradšej v hlbokej miske s uvarenou ryžou a guacamole - mexickým dipom pripraveným z avokáda.

Ingrediencie:

  • 1 polievková lyžica oleja
  • 1 veľká cibuľa, biela alebo červená
  • 1 červená paprika
  • 1 chilli paprička
  • 2 strúčiky cesnaku, ošúpané
  • 1-2 čajové lyžička práškového chilli, podľa chuti
  • 1 čajová lyžička papriky
  • 1 čajová lyžička mletej rasce
  • štipka majoránu
  • 500 g mletého hovädzieho mäsa
  • 1 kocka hovädzieho vývaru
  • 400 g konzerva drvených paradajok vo vlastnej šťave
  • 2 polievkové lyžice paradajkového pretlaku
  • 1 väčšia kocka horkej čokolády [aspoň 70% kakaa]
  • 410 g konzerva červenej fazule
Na guacamole potrebujeme:
  • 2 zrelé avokáda
  • 1 menšiu červenú cibuľu
  • 1 červenú chilli papričku
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 väčšiu paradajku
  • 1 limetu
  • hrsť čerstvých koriandrových lístkov
Postup:
  1. Začnite zeleninou. Cibuľu nakrájajte na drobné kocky. Papriku prekrojte na polovicu, očistite od jadierok a nakrájajte na kocky. Chilli papričku prekrojte a vyberte jadierka, nakrájajte ju na drobné kúsky.
  2. Do veľkého hrcna dáme olej a necháme ho rozohriať pri stredne silnom plameni. Do oleja pridáme nakrájanú cibuľu. Cibuľu dusíme asi 5 minút, až kým nezmäkne. Pridáme cesnak, červenú papriku, chilli papričku, chilli, papriku a mletú rascu. Za občasného miešania dusíme ďalších 5 minút.
  3. Zvýšime teplotu a do hrca pridáme mleté hovädzie mäso. Pomocou varechy ho rozbijeme na menšie kúsky a necháme ho zhnednúť. Nezabudnite sa presvediť, že hrniec je dostatočne horúci - mäso sa musí sprudka opiecť, nesmie sa dusiť.
  4. Rozrobte kocku hovädzieho vývaru v asi 300 ml horúcej vody. Vývar vlejte k mäsu, pridajte drvené paradajky, majorán a kúsok horkej čokolády. Dochuťte soľou a mletým čiernym korením. Pridajte 2 poliekové lyžice paradajkového pretlaku. Zamiešajte.
  5. Priveďte do varu a zakryte. Zoslabte plameň a nechajte zmes jemne bublať asi tak 20 minút. Príležitostne premiešajte, aby sa chilli nepripálilo. V prípade, že sa vám zdá chilli suché, zoslabte plameň a pridajte do hrnca niekoľko polievkových lyžíc vlažnej vody. Zmes by mala byť hustá a šťavnatá.
  6. Fazuľu scedíme a opláchneme pod tečúcou vodou. Fazuľu zamiešame k mäsu a bez porkývky privedieme k varu, varíme ďaľších 10 minút. Ochutnajte a dochuťte soľou a korením podľa vlastnej chuti. Chilli zakryjeme a necháme ho aspoň ďalších 10 minút odpočinúť. Podávame s bielou, dlhozrnnou ryžou a čerstvým guacamole.
Guacamole pripravíme nasledovne:
  1. Guacamole pripravujeme až tesne pred podávaním, keďže avokádo pri dlhšom kontakte so vzduchom hnedne.
  2. Avokádo pozdĺžne rozrežeme, vyberieme kôstku (najjednoduchšie je do nej zaťať nožom a vytiahnúť) a mäkkú dužinu vydlabeme do misky lyžicou. Dužinu pomocou vidličky roztlačíme.
  3. Chilli papričku zbavíme semienok a najemno nakrájame. Pradajku prekrojíme, jadierka vyhodíme a pevnú dužinu nakrájame na kocky. Červenú cibuľu nakrájame na drobné kocky. Cesnak roztlačíme. Pridáme k avokádu.
  4. Všetko zmiešame, dochutíme šťavou z jednej limety, soľou a čiernym korením. Podávame ozdobené koriandrovými lístkami.
Počet porcií: 4, Čas potrebný na prípravu: cca 1 hodina

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

PLUS

Kupujúci Japonec? Neexistuje, tvrdia stánkari z vianočných trhov

Strávili sme jeden deň so stánkarmi, aby sme zistili ako vidia návštevníkov spoza svojich pultov.

SVET

Ukradnutú bránu z koncentračného tábora našli v Nórsku

Ukradli ju pred dvoma rokmi z Dachau.

NITRA

Na R1 budú nové odpočívadlá, plánujú ich navzájom prepojiť

Miesta budú určené aj pre kamióny zásobujúce Jaguar.


Už ste čítali?